Foredrag: Kriminelle lavalder

 

Ophæv den kriminelle lavalder, opret ungdomsdomstole og kik i stedet på kriminalitetens art.

 

Når diskussionen kommer til en nedsættelse af den kriminelle lavalder og en samtidig oprettelse af ungdomsdomstole, skaber det en masse følelser og autosvaret fra mange er, at man selvfølgelig ikke skal hverken straffe børn eller putte dem i fængsel. Men en nedsættelse af lavalderen eller oprettelse af ungdomsdomstole handler slet ikke om ovenstående.

Tværtimod handler det om, at sikre de unge en retslig ligestilling på linje med alle andre borgere, netop for at sikre at de bliver behandlet, som vi andre ønsker at blive behandlet.

Med det nuværende system, anbringer kommunens sagsbehandler unge på ubestemt tid, i den modsatte ende af landet, hvilke kan være udelukkende på baggrund af politiets mistanke og dermed behøver der ikke at være nogen som helst former for bevis for det påståede. Dette er ikke forhold som er en retsstat værdig!

Udover ovenstående er der selvfølgelig mange andre saglige argumenter for en nedsættelse som omhandler det sociale systems manglende sanktioner og handle muligheder, sagsbehandlerens dobbeltrolle, den unges mulighed for at lægge et pres for at ændre afgørelsen, et økonomisk incitament og ikke mindst de rent juridiske årsager.

Man bør stille sig selv følgende spørgsmål: Hvis du, eller din søn blev mistænkt for en kriminel handling. Hvem vil du så have til at drage konsekvenser af mistanken? En sagsbehandler eller en dommer?

Kontakt mig endelig hvis I vil være interesseret i et levende foredrag som er baseret på konkrete og saglige argumenter.